3. Geven en krijgen

Wat is leuker; een cadeau geven of er een krijgen? Het kan heel leuk zijn om iets uit te zoeken voor iemand waar je om geeft, maar het kan soms ook wat stress opleveren. Zeker als het gaat om iemand die een belangrijke betekenis voor je heeft, zal je misschien langer nadenken over of de ontvanger het leuk zal vinden.

De hoofdpersoon in het boek is in het boekfragment de ontvangende partij. En dat levert haar al gemengde gevoelens op terwijl ze het pakje nog niet eens uitgepakt heeft.


Fragment uit hoofdstuk 3

‘Ze zat rustig te wachten en keek me gelukkig niet aan. Ze staarde, nog steeds met een serieus gezicht, naar het pakje. Ik kreeg een beetje het gevoel alsof ik jarig was. Het kriebelige gevoel dat je krijgt als de gever van je pakje op je zit te wachten en ook benieuwd is. Die weet natuurlijk al wat eruit komt, maar hoe jij het vindt, dat weet je allebei dan nog niet. Hoe zou ik moeten reageren als ik het niet leuk vond? Of niet zou begrijpen wat het was?’

Wandel je mee?

Met een vriendschappelijk cadeau willen we vaak de persoonlijke band versterken. Het is een moment om te laten zien dat je de ander een beetje kent. Want als je het cadeau gaat kopen probeer je jezelf toch enigszins in de ander te verplaatsen; waar zal diegene blij van worden? Dat kan iets heel anders zijn dan waar je zelf blij van wordt, toch? Best ingewikkeld soms. Vaak vind ik het ook heel leuk om een cadeau’s te kopen voor vrienden of familieleden die hele andere interesses hebben dan ikzelf. Dat is dan toch een mogelijkheid om te neuzen in (online of gewone) winkels waar ik anders nooit kom.

Zo zat ik een keer te dubben welke houtguts de beste keus zou zijn voor iemand die me lief is. Hij heeft een hele leuke hobby; hij ontwerpt en maakt de mooiste houten zwaarden. Ik scrolde een hele tijd door een webpagina met klein gereedschap, op zoek naar gutsen. Zou ik er ook nog een mooie vijl bij doen? Die hadden hele mooie oranje handvaten. Die handvaten waren voor degene die het cadeau zou krijgen waarschijnlijk niet het belangrijkste, maar mijn oog trokken ze wel.

 

Zo probeer je dan toch een klein beetje binnen te komen in de binnenwereld van iemand anders, gewoon door met aandacht een cadeautje uit te zoeken. En of dat gelukt is, dat is weer een ander verhaal. Ik ben bijvoorbeeld zelf gewend om heel beleefd enthousiast te reageren als ik iets van iemand krijg. Wat trouwens - lieve cadeau-gevende vrienden - ook echt oprecht enthousiasme is, al gaat het soms alleen om de lieve aandacht en niet zozeer om het voorwerp dat ik kreeg.

Maar als je geluk hebt als goedbedoelende gever, kom je iemand tegen die heel vriendelijk tegen je zegt dat je een metaalvijl in plaats van een houtvijl hebt gekocht. Met een mooi handvat, dat dan weer wel. Zo leer je weer wat.

 

En jij? Ben jij altijd eerlijk als je iets krijgt wat niet helemaal bij je past? Bij welke cadeau-gevers in je omgeving en vriendenkring durf je gewoon te zeggen dat je iets niet leuk vindt? Zouden ze dat ook bij jou doen?

En wat vind je; mag je een cadeau dat je gekregen hebt ook gewoon weer doorgeven aan een ander? Aan iemand die bijvoorbeeld erg om een ijzervijl verlegen zit? 

Muziek tijdens je wandeling?

Bij elk hoofdstuk in het boek heb ik een bijpassend liedje gevonden. Het brengt mij in de sfeer van het hoofdstuk of zegt iets over het thema waar het op dat moment in het verhaal om draait.

Bij hoofdstuk 3 koos ik 'Kings & Queens' van zangeres Ava Max.

De tekst van dit toffe nummer maakt voor mij het gevoel duidelijk dat de hoofdpersoon uit het boek krijgt bij het zien van het cadeau; ze mag kwetsbaar zijn en tegelijkertijd ervaart ze wat ze waard is. Oftewel; you're one hell of a queen, baby! En verder zit er nog een mooie boodschap in dit liedje; je doet het zeker niet alleen in het leven. Ik zet hem altijd lekker hard als ik een onzeker momentje heb, heerlijk opbeurend. En voor alle Kings onder ons; voor jullie geldt natuurlijk hetzelfde, alleen moet je de tekst in je hoofd even aanpassen.

En dit liedje koos ik óók nog om een andere reden bij dit hoofdstuk. Als je in het boek leest wat er uit het pakje komt, dan snap je dat wel. En ik ga lekker niet verklappen wat het is, dan is het geen verassing meer!

Wandel je volgende keer weer mee met het volgende boekfragment?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.